בשנים האחרונות אנחנו שומעים יותר ויותר על הרעיון הזה של להכין "תוכנית לידה".
הרבה שואלות אותי 'איך זה בדיוק יעזור לי?' 'לידה זה לא תוכנית כבקשתך' 'בסוף הכל ישתבש ורק אהיה יותר מאוכזבת ששום דבר לא קרה כמתוכנן'.
אז הרי לפניכן הסבר על החשיבות של הכנת תוכנית לידה. תוכנית לידה היא מסמך שהיולדת מגיעה איתו למיון יולדות ושם כתוב את כל שאיפותיה למשך כל הלידה ועד לסיום האשפוז.
כשיולדת נכנסת למיון נשים בתחילת לידה והיא כאובה, ציר כל כמה דקות, ההתרגשות שמבלבלת, קשה לדבר ולהישאר בפוקוס על כל מה שהתכוננה אליו, וקשה לזכור באותו רגע את כל מה שרצתה לבקש. לכן, לטובתך האישית טוב שתכיני מראש דף מסודר עם כל מה שלא תרצי לשכוח. אפשר לשים את תוכנית הלידה יחד עם כל מסמכי ההריון שמגישים לאחות בקבלה וכך היא תחשף לתוכנית הלידה ותבין שהיולדת שמולה הגיעה מוכנה עם ידע, עשתה הכנה ללידה ויודעת מושגים בסיסיים ואף יותר מכך.
בזמן שאת עורכת את תוכנית הלידה שלך חשוב לשתף את בן הזוג ו/או המלווה שלך - כדי שכל מי שילווה אותך בלידה ידע ויכיר את מה שבחרת ורצית מראש ולא תצטרכו לנהל משא ומתן בזמן הלידה בנוגע לכל בחירה שתקבלי.
ההחלטה הראשונה שכדאי לקבל היא - באיזה בית חולים ללדת. לכל בית חולים יש פרוטוקול ונהלים מעט שונים ולכן תוכנית הלידה צריכה להתאים לבית החולים בו בחרת ללדת. חשוב גם להיות מודעים למצב ההריון הנוכחי – תקין/ תאומים/ סכרת הריון/ בסיכון – גם אז חל פרוטוקול לידה שונה.
את תוכנית הלידה כדאי לכתוב בסגנון פתוח ומקבל כדי שיהיה נעים לצוות הרפואי לקרוא אותו ולהתייחס אליו. ראוי לכתוב מהי האפשרות הראשונה לבחירה שלך ולאחר מכן לכתוב אפשרויות נוספות של מה שעשוי לקרות ולכן את החלטתך שמשתנה בהתאם לנעשה בחדר לידה.
לדוגמא - אבקש לא להיות מחוברת למוניטור כל הזמן כדי שאוכל להיות בתנועה כמה שיותר.
אם אין אפשרות למוניטור לסירוגין - אבקש להיות בעמידה או ישיבה בזמן שאני מחוברת למוניטור.
באופן כללי, כדאי לאמץ את הגישה של גמישות לשינויים לכל אורך הלידה. הידיעה שעשויים להשתנות הרבה דברים בכל התהליך תקל על היולדת בקבלת החלטות נוספות בהמשך. לכן חשוב לדעת מראש את השלבים והצעדים כדי לבצע בחירה מושכלת שהכי מתאימה לנו כרגע. המלצה שלי לכתוב את תוכנית הלידה לפי קצב ההתקדמות והשלבים בלידה:
קבלה למיון, המתנה, מוניטור, כניסה לחדר לידה, התקדמות הצירים ותנועתיות בתוך חדר לידה, אלחושים, התערבויות, שלב יציאת התינוק, חיבור עם התינוק מיד לאחר הלידה, התאוששות, ולאחר מכן – טיפול בתינוק, חיסונים ובדיקות רפואיות לתינוק, השגחה בתינוקיה/אפס הפרדה ועוד.
ככל שתכירי יותר לעומק את התהליך, את תהיי מוכנה יותר ללידה, תדעי מהן האפשרויות העומדות בפנייך בכל שלב. באמצעות כתיבת התוכנית את תעשי לך ארגון וסדר בראש, את תוכלי להכיר יותר טוב את עצמך, הרצונות והבחירות שלך ותכירי מגוון אפשרויות ומושגים חדשים שיכול להיות שלא הכרת עד היום.
בכניסה לחדר לידה, את רוצה חוקן? בזמן הצירים את רוצה שיעזור לך בתנועתיות? את רוצה שיציעו לך משככי כאבים? להיות במקלחת? בשלב הלחיצות, באיזו תנוחה תרצי להיות? כאשר התינוק יוצא את רוצה שישר ישימו אותו עליך? יש נשים שמפחדות ממראה של דם, אולי הן יעדיפו שקודם ינקו את התינוק. מתי לנתק את חבל הטבור? וכו'.
אלו הן רק קמצוץ מתוך מגוון של שאלות שאת יכולה לשאול את עצמך מהי העדפתך האישית, במה את מאמינה ובוחרת בלידה שלך.
מחקרים מוכיחים שיולדת שמובילים אותה ללידה והיא פחות מכירה את תהליך הלידה ומה ההשלכות של כל בחירה, היא לא יודעת מה לענות לשאלות הרופאים ומחליטים בשבילה החלטות, היא עלולה לחוות את הלידה כטראומתית ומבהילה מאשר אישה שעברה את אותו תהליך לידה אך כן עשתה את הבחירות שהובילו לכך. יולדת שמכירה את התהליך ומבצעת החלטות במהלך הלידה תרגיש שהיא יודעת מה קורה איתה בכל שלב, לא מרגישה חסרת אונים ושולטת בכל שלב בגופה ובלידה והיא תצא עם תחושה וחוויית לידה טובה ומוצלחת. וכך גם ההחלמה מהלידה תהיה לה קלה ומהירה יותר.
דוגמא קטנה להמחשה -
חתך חיץ (אפיזיוטומי), לחלק מהנשים לקראת סוף השלב השני של הלידה, בזמן הלחיצות המיילדת תבצע חתך אלכסוני בפתח הנרתיק כדי לאפשר לראש של התינוק לצאת ביתר קלות. פעם היו מבצעים את החתך באופן אוטומטי, כיום משתדלים כמה שפחות לבצע התערבות זו אבל אם המיילדת רואה צורך - היא מבצעת את החיתוך.
אישה מס' 1 - לא מכירה ולא יודעת כלום על שלב הלחיצות בלידה ועל האפשרות של ביצוע החתך, בזמן הלחיצות המיילדת רואה שיש צורך ומבצעת את החיתוך. לאחר הלידה אומרים לה שעשו לה חתך וצריך תפרים. תופרים את היולדת והיא לא מבינה למה ואיך והיא חווה את הכאבים הפיזיים גם ככאב נפשי, מרגישה פגועה ושפצעו אותה בכוונה, היא לא מבינה את המשמעות של החתך ומדוע ביצעו אותו ומתי ותהיה פחות פנויה רגשית לטיפול הפיזי המקומי.
אישה מס' 2 - יודעת שבשלב הלחיצות עלולים להיות קרעים ו/חתך, לכן היא שומרת על תקשורת עם המיילדת שאומרת לה איך ומתי ללחוץ והאם יש סיכוי לקרעים ולכן אולי עדיף חתך שנעשה בצורה מבוקרת מאשר קרע ספונטני. היולדת מעדיפה את החתך המבוקר.
וככה היולדת למעשה ביצעה את הבחירה לחתך עם תחושה של שליטה בתהליך. ולכן ההלם לא גדול, לא נבהלת ומטפלת בכאבים הפיזיים שלה בלי התעסקות רגשית מכבידה ומחלימה מהר יותר.
לסיכום, הכנת תוכנית לידה היא לא רק כדי לספר לצוות איזו לידה את רוצה, אלא זה גם עוזר ליולדת להתכונן בצורה משמעותית יותר ללידה, מפגיש אותה עם ההתלבטויות עוד לפני הלידה וחוסך הרבה לבטים ב'זמן אמת'. בנוסף, תוכנית לידה תעזור ליולדת להכין את המלווים שלה בלידה, גם לבן זוג תומך ומכיל את הבחירות של היולדת יש השפעה גדולה על תהליך הלידה. והחלק החשוב ביותר - תוכנית לידה מסייעת להחלמה מהירה יותר מהלידה ולחיבור טוב ורגוע עם התינוק החדש.
Comments