שמן אתרי הוא שמן המופק מחלקים שונים של הצמח. לכל צמח סגולות ריפוי שונות, והמיצוי של התכונות מגולם בשמן באופן מרוכז כחומר פעיל.
אתר הוא חלל, כלומר שמן שהמולקולות שלו, המפיצות את הריח ומכילות את החומרים הפעילים, מתנדפות לחלל האוויר. ארומתרפיה הוא טיפול באמצעות הריח. המולקולות של השמן נכנסות למערכת הנשימה ומשם למחזור הדם ובכך עובר למוח ועוזר לפעולות בגוף להתרחש. החומר יכול לעבור גם דרך עיסוי על העור, ועל כך ארחיב בהמשך.
ריפוי בצמחים קיים מתקופות עתיקות, וקיימות עדויות ממאות ואלפי שנים אחורה, אף מתקופת התנ"ך וממצרים העתיקה, על שימוש בצמחים לצורך מרפא באופנים שונים: שתיה, חבישה בעזרת קומפרסים צמחיים, קטורות וכדומה.
במהלך השנים, וככל שהלכה והתפתחה הרפואה הקונבנציונלית, המסורות העתיקות נזנחו ברוב העולם המערבי, והשימושים ברפואה האלטרנטיבית נחשבו פרימיטיביים. כיום אנו לומדים מחדש להכיר את הטבע ולחזור למקורות. מחקרים רבים שנעשו מוכיחים כי שימוש בארומתרפיה תומך בצורה הוליסטית (שלמה) בהרבה מקומות בהם הרפואה הקונבנציונלית אינה יכולה לתת מענה שלם ולהתייחס למקור הבעיה של המטופל, אלא לתסמינים שצצים בעקבותיה בלבד.
חשוב לציין כי רופאים קונבנציונליים מעודדים שימוש בארומתרפיה לצד טיפולים קונבנציונליים, מכיוון ששימוש בשמנים אתריים לא יכול ליצור נזק, אלא לתמוך ולאזן היכן שנצרך.
כאשר השימוש בשמנים אתריים ובצמחי מרפא נעשה לפי הכללים ובצורה מבוקרת ונכונה, וכאשר אנו יודעים בוודאות שהמוצר הוא 100% טבעי, נוכל להסביר על יתרונות השימוש במיוחד לאלה הנמצאים במצבים רגישים כמו נשים בהריון, יולדות או מיניקות, שלא רוצות (ולעיתים אינן יכולות) להשתמש במוצרים מתועשים, מכיוון שלא תמיד אנו יודעים מה תהיה ההשפעה של הרכיבים בתרופה על מצבן.
קיים מגוון עצום של שמנים אתריים היכולים לרפא מגוון רחב של בעיות בריאותיות, אך כאן אתמקד רק בהקשר של הריון ולידה. אישה במהלך הריון ולידה נמצאת במצב שבו הטבע קובע את החוקים.
למרות כל הקידמה והטכנולוגיות המתפתחות התהליך הפיזיולוגי של ההריון והלידה נשאר כפי שהיה מאז ומתמיד. לכן הרבה נשים, מתקדמות ככל שיהיו, בתקופה זו בחייהן עושות שינויים באורח החיים. מבקשות לקבל מידע ושואפות לחזור לטבע ולהשתמש לרוב במוצרים שהם 100% טבעיים ולא מזיקים לאם ולעובר.
בזמן הריון ולידה יש מגוון עצום של רגשות ותחושות, חלקן נפשי וחלקן פיזי. השמנים תורמים בכל האספקטים. הן במישור הנפשי והמנטלי והן במישור הפיזי, והטיפול אף כרוך זה בזה. המולקולות של השמן עוברות דרך העור ישירות למערכת הדם ומשם במהירות למוח, כך שההשפעה תורגש לרוב בטווח הכמעט מיידי.
אם קצת התחלת לברר מהם שמנים אתריים ואיך הם קשורים ללידה, בטח כבר יצא לך לשמוע על שמות כמו- תפוז, לבנדר, יסמין, מרווה, ברגמוט ועוד…
חשוב לדעת מראש מה הפעולה שכל שמן מסוגל לעשות וכך נשתמש בשמנים שונים בהתאמה לכל סיטואציה עבור כל יולדת.
תפוז - שמן מעודד, מרים מצב רוח ירוד, מכוון מנטלית לאופיטימיות, מסייע בתהליך החלמה נפשי, מחזק את מערכת החיסון, עוזר להרפיית שרירים. טוב למרוח יחד עם חמאת שיאה על השפתיים בזמן הלידה.
לבנדר - מאלחש, מרגיע נפשי במצבי כאוס ולחץ, מאזן, מסייע לשינה עמוקה, נחשב כשמן עזרה ראשונה עבור דימומים ופצעים פתוחים, מרפא ומאחה רקמות ועוזר להחלמת רקמות פצועות.
מרווה מרושתת - מחזק את הרחם ומייעל את ההתכווצויות ובכך עשוי לזרז את תהליך הלידה, מקדם פתיחה. זהו שמן שמשחרר וגורם לתחושת אופטימיות ואופוריה ולכן יעזור ליולדת להירגע ולהרפות ולהתמסר לתהליך הלידה. מאזן פעילות הורמונלית במיוחד הורמונים נשיים ולכן יעיל בזמני מחזור, לידה וגיל המעבר.
הדס - שמן אנטיבקטריאלי, מטהר מאנרגיות שליליות, מרומם, תורם לריכוז ומדיטציה, בריא גם לעור הפנים.
ברגמוט - מרגיע מאוד, משרה שלווה ונינוחות, מפחית לחץ, מתח וחרדה, יכול לסייע בהורדת לחץ דם גבוה.
מנטה - מסייע לטיפול בדרכי הנשימה, מרגיע מיגרנות, מעורר מחשבה, מפחית בחילה, מאזן דימום ווסתי.
גרניום - מאזן פעילות הורמונלית, מאזן נוזלים כגון בצקות, מסייע בזרימת דם טובה לרחם.
לימון - מלח הרחה לימון נמצא כמפחית בחילות בהריון.
זה רק חלק קטן מרשימה אין סופית של שמנים אתריים, ויש עוד מה להרחיב על שימוש בכל אחד מהם.
חשוב מאוד!
יש להתייעץ עם דולה שעברה הכשרה ארומתרפיסטית או עם ארומתרפיסט מומחה, אין להשתמש ללא הכוונה. אין למרוח שמן אתרי ישירות על העור ואין לבלוע שמן אתרי.
לא מומלץ להריח שמן ישירות מהבקבוק מכיוון שפתיחה חוזרת ונשנית של השמן גורמת לחומרים הפעילים להתנדף. תמיד נעדיף למהול מראש את השמן להרחה בשמן נשא ניטרלי בריחו, ניתן גם להשתמש במלח הרחה על מנת שיהיה זמין ונוח להרחה מיידית.
בהרבה מקומות עשויה להיות המלצה לטפטף מספר טיפות על בגד או כרית - פעולה זו לא מומלצת כלל, מכיוון שהשמן שאינו מהול עלול לגעת בגוף ולגרום לגירוי, וכן מכיוון שבזמן שינה הריח עלול להפריע לנו כשנסתובב מצד לצד ולהעיר אותנו, וכך לגרום לפעולה הפוכה ממה שכיוונו.
על מנת להשתמש בשמן בעיסוי - חובה לערבב עם שמן נשא (שמן בסיס) שיוכל להכיל את השמן האתרי. שמני נשא מומלצים - שמן שקדים, שמן זרעי ענבים, שמן זית, שמן אבוקדו, שמן קלנדולה ועוד.
לשמנים נשאים שונים יש תכונות שונות והם גם טובים ומועילים בפני עצמם. כך לדוגמא שמן נר הלילה ושמן ויטמין E יעילים וטובים לעיסוי העור לגמישות, סימני מתיחה, לחות ורעננות.
לשמן הרחה באופן אישי אעדיף להשתמש בשמן שקדים שהוא הכי ניטרלי בריחו וכך נותן במה לשמן האתרי. שמני הבסיס צריכים להיות בכבישה קרה ולא מזוככים.
תוכלו למצוא בקלות את כל סוגי השמנים בחנויות הטבע השונות.
אשמח לתת המלצות והכוונה באופן אישי.
מאמר זה נכתב בשיתוף פעולה עם רותי ראבד ארומתרפיסטית
Comments