הריון ראשון לעיתים מרגיש כמו עידן חדש, החיים כבר אינם נטולי דאגות כבעבר. מחשבות וחששות יצופו מכל עבר משום שכמו כל דבר שחווים אותו בפעם הראשונה - לא יודעים למה לצפות. סוג חדש של תחושות וכאבים, חשש לשלומו של העובר, איך אדע אם מה שאני מרגישה זה ציר או אם הגיע הזמן ללכת לבית החולים וכדו'.
לנשים בהריונות חוזרים יש חששות דומים אך לעיתים גם יותר מבוססים.
אם הלידה הקודמת לא התרחשה כמתוכנן או קרה משהו פתאומי שהלחיץ או הפתיע במהלך הלידה, היא פוחדת לחוות זאת שנית.
במהלך ההריון רוב החששות הם טבעיים. איך תדעי שהדאגות והחששות שאת מרגישה הם טבעיים? להלן רשימת דוגמאות:
דאגה לעובר בבטנך - תשומת לב לתנועות עובר.
דאגה לא לשכוח לבצע את כל הבדיקות הרפואיות כנדרש.
דואגת לבריאות גופך, מייחסת חשיבות לתזונה שאת אוכלת שתהיה בריאה ומאוזנת.
בוחנת כאבים ושינויים פיזיים בגופך בחשדנות.
דאגה לציוד חדש לתינוק שבדרך.
דאגה מהאחריות שתהיה בידייך כאשר התינוק יוולד.
יש נשים שגם בתקופה טרום הריונית פחדו מפרוצדורות רפואיות, כמו החדרת מחטים ובאופן כללי פחד מבתי חולים ובזמן הריון כשהן רגישות יותר הפחד מתגבר.
נשים שאוהבות להיות בשליטה חוששות מתהליך הלידה שהוא לרוב מפתיע ובלתי ניתן לשליטה.
נשים ששמעו בעבר הרבה סיפורי לידה לא תקינים (מאמא/סבתא/דודה/חברה) שגרמו להן לפחד מלידות.
חששות אלו הינם טבעיים ובריאים ואת רק יכולה להיות גאה בעצמך שהאינסטינקט האימהי שלך קיים בך ושאת הופכת אט אט לאמא.
אחוז קטן מאוכלוסיית הנשים עלול לחוות פחד גדול יותר הקרוי - טוקופוביה.
טוקופוביה זו חרדה אמיתית מלידה.
טוקופוביה עלולה לגרום לאישה להתקפי חרדה במהלך ההריון, הזעה בלילה וחוסר שינה, דיכאון ובכי בלתי נשלט. זוהי רמה גבוהה מאוד של פחד וזעזוע וראוי לומר שמיעוט נשים חוות את הפחד הנ"ל וגם הוא ניתן לטיפול וריפוי.
ניתן לטפל במרבית הפחדים ורצוי לעשות זאת עד הלידה.
איך את יכולה לעזור לעצמך?
מחקרים מראים שמרבית הפחדים הקיימים בעולם באופן כללי נובעים מחוסר בידע.
ידע נותן לנו ביטחון ורוגע ובכך למעשה הפחד מתפוגג.
ולכן ההמלצה המשמעותית ביותר היא לצבור כמה שיותר ידע אמין על הריון והכנה ללידה - ספרי הריון ולידה, לקרוא מאמרים עם דעות מגוונות בכל נושא הקשור ללידה וגידול תינוקות כדי להבין למה את מתחברת ומה דעתך בעניין, לפתח חשיבה חיובית.
במצבים שהאישה עדיין תרגיש מפוחדת מעבר לחשש טבעי ניתן לפנות לאשת מקצוע, מטפלת רגשית מומחית להריון ולידה ולשחרר את המועקה הרגשית ובכך לפתוח פתח לרוגע ושלווה.
כדי שנבין למה חשוב לטפל בפחד וחרדה לפני הלידה אני רוצה להסביר מה בעצם קורה לגוף שלנו כשאנחנו חשים מתח, לחץ, פחד, בהלה, חרדה וכדו'
שמעת פעם את המושג "fight or flight" (להילחם או לברוח)?
זה מושג שנטבע בעקבות פעולה פיזיולוגית המתרחשת במוח וגורמת להפרשה מוגברת בבת אחת של הורמון האדרנלין.
כאשר אדם חש בסכנה, למשל בזמן מלחמה כאשר שומעים אזעקה, בבת אחת הדופק עולה ומזרים דם במהירות לידיים ולרגליים כדי לעזור לאותו אדם להילחם (עם הידיים) או לברוח (עם הרגליים). האדרנלין שמופרש לנו בבת אחת בגוף הוא למעשה חלק ממנגנון הישרדותי קדום אשר טבוע בכל בעלי החיים. באותם רגעים האיברים הפנימיים, בכללם מערכת הרבייה, שפחות חיוניים כרגע להישרדות שלנו - נשארים בלי זרימה מספקת של דם וחמצן. פעולה זו מתרחשת בגופנו באופן לא מודע ולא רציונלי ולאחר מכן לוקח לנו זמן מה לחזור לרוגע ושלווה ולהסדיר דופק ונשימה.
כאשר תהליך הלידה מתרחש באופן טבעי מופרשים בגוף היולדת מספר רב של הורמונים, אך אחד מהם משמעותי במיוחד - האוקסיטוצין. בלידה האוקסיטוצין גורם לפעולה רחמית ובכך מקדם צירים ולידה. הורמון האוקסיטוצין אוהב רוגע, שלווה, נוחות ואווירה טובה.
האוקסיטוצין במיוחד בשלב הראשון של הלידה, הוא קריטי ורגיש מאוד ואם אנחנו רוצים לקדם לידה באופן טבעי אז אנחנו נצטרך להשתדל לשמור על סביבה רגועה ואווירה תומכת ליולדת וזה לא קל לביצוע לאורך זמן.
בתוך חדר לידה המיילדות והרופאים נכנסים ומבצעים הרבה בדיקות ושואלים הרבה שאלות, מסדרים חיבור למוניטור/נוזלים וכו', כל אלו עלולים להפריע לשמירה על מצב הרוח הרגוע של היולדת.
וכאן הגענו למשפט שהכי חשוב לזכור:
האדרנלין הוא האויב של האוקסיטוצין!
אם אישה תחוש בלידה פחד או בהלה האדרנלין יזנק בבת אחת, האוקסיטוצין בגוף יפסיק את פעולתו והצירים יפסקו וכך תפסק התקדמות הלידה.
נכון שזה קשה לשמור על רוגע רציף במשך כל הלידה, אבל זה בהחלט אפשרי, לפחות ברוב הזמן. להלן סיפור המחשה -
יולדת שבוע 40, הריון ראשון, מרגישה צירים בבית, מתחילה לתזמן, מרגישה ציר כל 20-15 דקות, היא בבית שלה עושה מקלחת נעימה, מכינה משהו קל לאכול, הצירים מתקדמים לאט לאט ומצטופפים עד שהיא מרגישה ומתזמנת במשך שעה עגולה כל 7-8 דקות ציר, היא כאובה ורוצה כבר להגיע לבית חולים כדי לדעת מה מצבה.
מתארגנים ליציאה לבית החולים, פתאום נזכרת ששכחה לסדר עד הסוף את התיק לחדר לידה ומתחילה להוסיף דברים לתיק וחוששת לא לשכוח כלום. האם יש מספיק דלק? נוסעים, רק שלא יהיה פקק מהכביש ההוא, בודקים בווייז איפה פנוי הכבישים. מגיעים לבית חולים, מחפשים חנייה, מוצאים, חניה רחוקה מהכניסה ליולדות. איפה המיון? איזה קומה? איפה הקבלה? שאלות של האחות בקבלה, איפה תיק מעקב הריון, תעודת זהות, יושבים בהמתנה, מידי פעם יש ציר אבל כבר קצת פחות ממקודם, נכנסים לחדר מוניטור ו..... אין צירים. הפסיקו. במשך חצי שעה מוניטור אולי ציר אחד חלוש. אבל איך יכול להיות? אבל כשהיו בבית היה כל 7 דקות ציר.
מה קרה פה?
בבית, במקום הטבעי והמוכר היולדת מרגישה בנוח, מרוכזת בעצמה, בשקט שלה, סופרת תזמון של צירים, האוקסיטוצין מתגבר לאט לאט והצירים מתקדמים.
התחילו להתארגן לבית חולים, דואגת לא לשכוח דברים לתיק - מחשבה מלחיצה.
נסיעה באוטו למיקום הנכון וחיפוש חנייה - מתח.
איזה קומה - דאגה.
שאלות רפואיות ובירוקרטיה - מחשבות שמוציאות מריכוז.
חיבור למוניטור - התרגשות מהמעמד שחיכינו לו כל כך הרבה זמן.
עד שהגענו לבדיקה, רמות האדרנלין בגוף עלו לאט לאט והאוקסיטוצין נעצר ולכן נעצרה התקדמות הצירים.
אז מה עושים?
קבלי מספר טיפים מעשיים שעוזרים להפיג חלק גדול מהחששות לאורך הדרך ועוזרים ליולדת להגיע רגועה יותר לחדר הלידה.
מילת המפתח - הכנה מראש!
פעולות מקדימות מסייעות לנו להיות בטוחות בעצמינו ורגועות.
בבית - לארגן תיק לידה מוכן מראש עם הכל (!!) שלא נצטרך להיזכר בזמן אמת "מה שכחנו".
סיור מקדים בבית החולים בו בחרנו ללדת - כל בתי החולים היום עושים סיורים מקדימים ללידה.
שווה להירשם מוקדם ולהגיע לסיור אפילו רק כדי שתוכלי להיות רגועה שאת יודעת את המיקום המדויק, היכן ניתן לחנות הכי קרוב לכניסה הרצויה ולאיזה קומה ואגף צריך להכנס, גם פנים מוכרות של אחות או מיילדת יעזרו לך להרגיש במקום מוכר ופחות זר.
בתשאול האחות בקבלת היולדת - ניתן לתת לבן הזוג או המלווה לענות על כל השאלות כדי שהיולדת לא תצטרך להתאמץ ולענות תוך כדי הצירים. ניתן גם לשים את תיק מעקב הריון במקום שנוח לשלוף בקלות מתיק הלידה ולתת לאחות בקבלה.
דבר נוסף שחשוב מאוד לדעת -
תהליך הלידה מורכב ממספר שלבים, כל שלב מכיל בתוכו מספר רב של מושגים ומונחים.
יולדת שתיחשף למושג רפואי לראשונה בחדר הלידה ולא תכיר אותו, אולי לא תרגיש בנוח לשאול מה הכוונה, תחוש תסכול וחוסר הבנה, היא גם עלולה לחשוב שזה משהו קריטי ומבהיל, כאשר ככל הנראה מדובר במונח שגרתי בחדרי לידה.
לכן ההמלצה הגורפת והחשובה מכולן היא - לעשות קורס הכנה ללידה, כיוון שברגע שהיולדת תכיר מושגים בסיסיים הנאמרים בסביבתה בחדר הלידה, היא תרגיש שולטת בידע ותבין את כל המתרחש סביבה ותוכל להישאר לכל אורך הלידה ככל האפשר ברוגע ושלווה.
Commenti