מרגישה מדוכדכת? קמת בבוקר בתחושה של מועקה?
את רק רוצה מישהו שיבין אותך ויביע אמפתיה, אולי גם יחבק. חיבוק אוהב עוזר לנו להרגיש טוב.
מחקרים מראים שחיבוק ומגע אוהב שנמשך מעל ל20 שניות מעודד הפרשה של הורמון האוקסיטוצין ובכך תורם לתחושה של ביטחון, רוגע, אמון, מפחית חרדה, מפיג כאב (לא סתם חיבוק לפעוט שקיבל מכה מרגיע אותו).
הורמון האוקסיטוצין מיוצר בבלוטת ההיפותלמוס ומופרש מבלוטת ההיפופיזה ומשם מועבר לכל הגוף. הוא מלווה אותנו כל חיינו ויש לו תפקיד משמעותי במצבים חברתיים. הוא יכול להימצא ברמות שונות אצל כל אדם ובכך הוא משפיע על המזג, מצב הרוח ועל החלטות חשובות שנעשה בחיינו.
מחקרים מראים שאנשים שחווים באופן תדיר עלייה ברמות האוקסיטוצין בדם - הם אנשים בריאים יותר כיוון שיש השפעות חיוביות נוספות של הפרשת אוקסיטוצין כגון הפחתה בלחץ דם, ירידה במתח וחרדות, פחות בעיות במערכת העיכול ובעיות מעיים, איכות שינה גבוהה יותר ועוד.
דבר נוסף שמחקרים גילו - אצל אנשים על הרצף האוטיסטי נמצאו רמות נמוכות יותר של אוקסיטוצין. שהוא הרי אחראי על הרגשות שלנו ועל יצירת קשרים חברתיים.
אנחנו נרגיש אותו בגוף באופן מוגבר בתקופות של תחילת קשר זוגי, הזדווגות, לידה, אמהות והנקה. 'הורמון החיים' אפשר לקרוא לו, כי הוא למעשה העוזר הראשי שלנו בהבאת חיים חדשים לעולם. האוקסיטוצין הוא הורמון פועם, לעיתים הוא גורם לכיווץ ושחרור של שרירים מסויימים בגופנו ובכך מבצע את הפעולה הנחוצה באותו רגע נתון.
לדוג' - בזמן לידה הוא מזרים פעימות של פעילות שרירית לרחם ובכך מעודד צירים והתקדמות לידה. לכן האוקסיטוצין קיבל את התואר של זרז הלידה הטבעי הטוב ביותר. אם אישה בסוף ההריון תהיה במצב רפואי שמצריך לזרז את הלידה, היא תקבל את ההורמון הסינטטי הקרוי "פיטוצין" והוא יעשה את אותה הפעולה של כיווץ שרירי הרחם אך בצורה פחות מאוזנת וטבעית ולכן סביר להניח שהיולדת תחוש יותר כאב.
לאחר הלידה, כאשר התינוק מתחיל לינוק, פעולת העיסוי והיניקה שלו מעודדת את הפרשת האוקסיטוצין, האוקסיטוצין מעורר את ייצור החלב וכך נוצר מעגל קסמים של הזנה טבעית.
מה קורה לך בגוף כאשר התינוק שיונק ממך גורם לפעילות של הורמון האהבה?
התאהבות. את מתאהבת בתינוק שלך והתינוק שלך שיונק את החלב שמכיל בתוכו חלק מההורמונים שלך, מתאהב בך. זה למעשה יוצר את הקשר הראשוני שלכם. האוקסיטוצין בכל חיינו עוזר לנו במצבים חברתיים, בניית קשר, בטחון והבעת אמון. וכשמדובר בתינוק שלך בזמן הנקה - לא סתם נרקם פה קשר חיצוני, מדובר בקשר דם של ממש. הדם של האמא, שבתוכו יש קוקטייל נפלא של הורמוני אהבה והיקשרות עובר ישירות לתינוק בצורת חלב אם והתינוק מוזן, גדל וצומח עם אהבתה של אימו בדמו.
בנוסף, האוקסיטוצין מעורר את האינסטינקט האימהי וככל שהתינוק יונק יותר זמן כך ייצור האוקסטוצין מתמשך ומחזק את הקשר בין האם לתינוק.
חשוב לזכור - האוקסיטוצין פועל בגוף רק אם אנחנו נמצאים במצב רגוע ונינוח. אם אישה בסטרס, מתח, לחץ ופחד האוקסיטוצין יפסיק לזרום.
אצל יולדת מתוחה ומפוחדת לא תתקדם הלידה כי הצירים ייפסקו. אמא שמניקה תינוק והיא עצבנית ולא נינוחה או כאובה, החלב לא ייזרום טוב ולרוב התינוק לא יהיה שבע ונינוח לאחר הארוחה. חשוב מאוד לייצר תנאים טובים לאוקסיטוצין לזרום בתוכנו ואנחנו רק נרוויח מזה.
אם קשה לך ההנקה בהתחלה, ראשית אין צורך להיכנס ללחץ, זה טבעי וחשוב לקחת עזרה והדרכה. גם נשים שילדו מס' פעמים יכולות לחוות קושי אחר עם כל תינוק חדש. לכל תינוק יש אופי שונה, צורת פה שונה ואופן יניקה שונה. אם ברצונך להמשיך להניק ואת בתקופה שקשה לך החיבור (לאחר לידת קיסרי, פטמות פצועות וכדו') המשיכי לשאוב כדי לא לפגוע בתפוקת החלב ולתת לתינוק מבקבוק בתנוחה תומכת הנקה. פעולת השאיבה תמשיך אצלך את פעולת האוקסיטוצין ועדיין תתרום לך רבות בבניית הקשר עם תינוקך. כמובן שיש לקחת ייעוץ מדויק ונכון, להיעזר בסביבה תומכת ולהמשיך להניק ברגע שאפשר.
אם אינך מניקה עקב נסיבות שגרמו לכך או שאינך מניקה מבחירה, לרוב את עלולה לחוש תסכול, אשמה וחשש שהתינוק לא מקבל מספיק ממה שהוא צריך.
אל דאגה, המצב לא אבוד, גם התינוק שלך יכול לחוש אהבה והענקה בדיוק כמו תינוק יונק. כאשר את מזינה את תינוקך, ערסלי אותו בידייך כך שירגיש אותך ואת חום גופך. זוכרת את חוק ה20 שניות? אז גם כאשר התינוק בחיקך ונהנה מחום גופך ומוזן מבקבוק רמות האוקסיטוצין עולות אצלו ואצלך. אפשרי גם לא בזמן האכלה להרבות במגע עור לעור, המגע מחבר ותורם להפרשת האוקסיטוצין של התינוק ושלך.
לטייל כמה שיותר עם מנשא במקום עגלה, בייחוד בחודשים הראשונים שהתינוק עדיין קל לנשיאה ממושכת ויצירת הקשר הראשוני בינכם הוא קריטי.
כמובן שאותו קשר נבנה ומתקיים גם כאשר אבא מטפל בתינוק. אבות שמרבים במגע ובטיפול שגרתי עם תינוקם הופכים לאבות מסורים, אוהבים ומעורבים יותר. תינוק שמקבל הרבה מגע אוהב וחם בשנותיו הראשונות לחיים רמות האוקסיטוצין בגופו עולות באופן תדיר והוא גדל בריא יותר. הוא ישן טוב יותר בלילה, חווה פחות לחצים וחרדות, הוא גדל עם תחושת ביטחון בעולם וכל אלו תורמים לשיפור כל היכולות שלו, השכליות והקוגנטיביות, ודבר זה מעלה גם את רמת האינטלגנציה שלו.
תיאוריית ההיקשרות של ג'ון בולבי מסבירה זאת היטב, כדאי וחשוב לכל הורה להכיר את העקרונות של תאוריית ההיקשרות מקרוב. אולי אכתוב על כך בנפרד בהמשך.
ובינתיים, כל מה שנחוץ לך לדעת - אם את רוצה ילד בריא, נבון ורגיש - חבקי אותו, זה הכל.
Comments