top of page
Search

מושגים בהריון ולקראת הלידה שכדאי לך להכיר

  • Writer: Hadas Kamenetsky
    Hadas Kamenetsky
  • Jan 21, 2023
  • 4 min read

הגיע הזמן ללדת ואת נכנסת למיון יולדות מרגע זה מכל כיוון את תשמעי מושגים רפואיים שאולי לא תכירי ואת עלולה לחוש מבולבלת.

כדי למנוע זאת הכנתי לך רשימת מונחים שבד"כ נאמרים בחדר לידה וגם במהלך ההריון עם הסבר קצר כדי שלא תרגישי חסרת אונים וחסרת הבנה.

1. אנטי D - זריקה שמקבלת אישה שיש לה RH שלילי כשהיא יולדת תינוק שיש לו RH חיובי. החיסון למעשה יגרום לגוף האישה לא לדחות את ההריון הבא שתיכנס אליו.


2. אפיזיוטומיה - חתך חיץ או חתך בין הנקבים, זהו חיתוך אלכסוני בפתח הנרתיק שמבצעים בזמן הלידה בשלב יציאת ראש התינוק. המיילדת מבצעת את החיתוך רק אם תראה צורך בכך.


3. ברקסטון היקס - צירים המופיעים בשליש השלישי של ההריון. למרות שהם מורגשים ואף כואבים הם נקראים 'צירים מדומים' מכיוון שהם לא צירים המקדמים ללידה ואינם נצפים ונרשמים במוניטור. צירים אלה מטרתם לאמן ולהכין את הרחם לקראת הלידה והצירים האמיתיים שיבואו.


4. השתרשות - לאחר שהזרע והביצית נפגשים הם נצמדים יחד לאחת מדפנות הרחם ושם נקבע מקום ההשתרשות, ושם ייקבע מקום השלייה במהלך ההריון.


5. ורניקס - העובר ברחם נמצא כל הזמן בסביבה עם מים ולכן כדי להגן על עורו העדין נוצרת עליו שכבת שומן לבנה שנקראת ורניקס. תינוקות שנולדים בשבועות 37-38 יהיו עם שכבת ורניקס עבה יותר ותינוקות שנולדים בשבועות מאוחרים יותר 40-41 כבר כמעט כל הורניקס נעלם ובגלל זה הם לעיתים נולדים מקומטים יותר.


6. חלבון עוברי - נמדד ביחס לגיל ההריון וביחס לכמות עוברים. רמות החלבון הנמדדות צריכות להיות בתוך הממוצע התקין. אם רמות החלבון גבוהות או נמוכות מהממוצע זה לא תקין ויכול להעיד על בעיה. לעיתים שבוע ההריון שנקבע לך יהיה שגוי ולכן הבדיקה תצא לא תקינה ואז הרופא ייבחן מחדש את גיל ההריון (להקדים או לאחר בשבוע) וכך התוצאות כן יהיו תקינות.


7. חלבון בשתן - כל ביקור במיון יתחיל עם בדיקה של סטיק בשתן. שם בודקים מספר פרמטרים שיספקו מידע כללי על מצב ההריון לאחות/מיילדת. בין הדברים שבודקים אלו רמות החלבון בשתן, רמות גבוהות שלו עלולות להעיד על רעלת הריון /דלקת.


8. בדיקת GBS - חיידק סטרפטוקוק שנמצא בגוף שלנו ללא תסמינים, יושב בנרתיק או בפי הטבעת. בזמן הלידה התינוק שעובר בתעלת הלידה עלול להיחשף אליו ואז החשש הוא שידבק בחיידק וזה מסוכן לתינוק. אם יולדת יודעת שהיא חיובית לחיידק אז בתחילת הלידה היא תקבל מנת אנטיביוטיקה לוריד וכך עד שהתינוק נולד (כמה שעות לאחר מכן) האנטיביוטיקה מספיקה להשפיע ולנטרל את החיידק.


9. מקוניום - הצואה של היילוד, במצב תקין התינוק עושה את צואתו הראשונה ביום-יומיים הראשונים לאחר הלידה. היציאה בצבע כהה מאוד וסמיכה.


10. מים מקוניאלים - במצב לא תקין כאשר יש מצוקה כלשהי לעובר הוא מפריש את המקוניום בחלל הרחם ואז מי השפיר מתמלאים בצואה הזו - מצב שעלול לסכן את העובר מחשש שיכנסו לו לריאות מי שפיר סמיכים. יש רמות שונות של מים מקוניאלים. אם המים סמיכים מאוד - יזרזו את הלידה.


11. מנח העובר - איך העובר 'מונח' ברחם. היחס יהיה עמוד השדרה של התינוק מול עמוד השדרה של היולדת. אורך או רוחב.


12. מצג העובר - מה 'יוצג' לנו לראשונה מפתח הנרתיק בעת הלידה. ראש/עכוז/מצח וכדו'. כך שלמעשה תינוק יכול להיות במנח אורכי מצג עכוז. או מנח אורכי מצג ראש. מנח רוחבי - לא ניתן ליילד וגינאלית ויילדו בניתוח קיסרי.


13. ניטור - ברוב חדרי הלידה בארץ מתבצע ניטור רציף של העובר במשך כל הלידה. הניטור נעשה באמצעות שתי חגורות שמצמידות לך לבטן שתי אלקטרודות והן מחוברות עם חוטים למכשיר שמנטר את הדופק העוברי וכן את הפעילות הרחמית שלך. קיים גם מוניטור אלחוטי שאיתו ניתן לנוע ברחבי החדר ואפילו ניתן להתקלח איתו. יש צורת ניטור נוספת שהיא מתבצעת באופן וגינאלי, זה נקרא 'סקאלפ' - חוט שמחובר לקרקפת של העובר עם סיכה קטנה, אפשרי רק לאחר פקיעת מים. תינוקות שהיו עם סקאלפ נולדים עם נקודה אדומה קטנטנה על הראש במקום החיבור, זה עובר לאחר מספר ימים.


14. ספינות (זיזים) - בעת בדיקה וגינאלי המיילדת יכולה לחוש בשתי בליטות משני צידי עצמות האגן וזהו החלק הצר ביותר שדרכו עובר ראש התינוק בתעלת הלידה ולכן זו אינדיקציה טובה לדעת היכן הראש נמצא. הספינות הם תחנה ראשית ולכן נחשב ל'קו האפס' אם הראש נמצא מעל הספינות, זאת אומרת, עדיין לא עבר אותן, אז הראש במינוס. אם הראש כבר עבר במעט את הספינות אז הוא בפלוס. לדוגמא - ראש מינוס אחד הוא עוד מעט יעבור בספינות. ראש פלוס 2 עובר את הספינות. בפלוס 5 הוא בחוץ.


15. פטידין - חומר לשיכוך כאב בלידה, מה שנקרא 'טשטוש' וזו התחושה שתהיה ליולדת שתשתמש בחומר זה.


16. פתיחה - בבדיקה וגינאלית המיילדת בודקת בכמה ס"מ נפתח צוואר הרחם. 10 ס"מ זו פתיחה מלאה. נבדק לפי המרווח בין האצבעות של הבודק/ת ולכן יכול להיות שינוי קל בין בדיקה לבדיקה עם הבודקים שונים.


17. מחיקה - בשונה מפתיחה שנמדדת בס"מ מחיקה נמדדת באחוזים. במחיקה בודקים בכמה התקצר צוואר הרחם.


18. סטריפינג - פעולה רפואית של הפרדת הקרומים בצוואר הרחם, מבצעים את הפעולה באופן וגינאלי. בפעולה זו המיילדת או הרופא יפרידו את הקרומים ויעזרו להגיע לפתיחה יותר מתקדמת בשלבים הראשונים של הלידה. לחלק מהנשים הפעולה הנ"ל תגרום רק אי נוחות מסוימת אך חלק מהנשים יחוו את הפעולה ככואבת מאוד.


19. פקק רירי - בתחילת ההריון נוצר בפתח הרחם מעין פקק, ששומר ומגן מפני חיידקים וזיהומים להיכנס לחלל הרחם. הפקק עשוי מקרומים. בחודש תשיעי יכול הפקק לצאת בחלקו או במלואו לקראת הלידה, כשיצא החוצה הוא ירגיש כמו הפרשה צמיגית מאוד. צבעו של הפקק שקוף/לבן ולעיתים גם יכול להיות ורוד ולצאת עם מעט דם וזה לרוב מסמל על כך שמועד הלידה קרוב.



אני ממליצה לשמור את הרשימה הזו וכך תוכלי להיעזר בה בכל פעם שתרגישי צורך.


Comments


©2022 כל הזכויות שמורות להדס קמנצקי

bottom of page